Jahody

23.04.2013 10:59

Drobné červené ovoce.

cs.wikipedia.org :

Jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C, A, B a E. Dále také obsahují: vlákninu, minerální látky (draslík, hořčík, vápník, zinek, síra, bor, fluor, kobalt a molybden). 87% jahody tvoří voda. Obsahují malý podíl přírodních cukrů. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů. Dále podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce. Z jahod, jak všichni víme, se vyrábí různé džemy, marmelády, koktejly, knedlíky, zmrzliny a také se přidávají do různých pití, stejně jako se používá limetka a citrón nebo se namáčejí do čokolády..

Jahody jsou známé už od starověkého Říma (možná do konce už v době kamenné). Byly pěstovány převážně mnichy. Dnešní jahody vznikly sloučením několika různých druhů jiných jahod. Některé z nich byly přivezeny do Evropy až francouzskými korzáry v 17. století po objevení Ameriky. Za jahody, které jsou dnes můžeme prý poděkovat Ludvíku XV (15.). Byly dříve považovány za královské ovoce nebo také za ovoce lásky... Na území Čech a Moravy se jahody začínají v širší míře pěstovat až v 19.století.