Národní jídla států - Jižní Evropa (1. část - Itálie)
Omlouvám se, že jsem se k národním jídlům vrátila až teď,! :)) :D Takže je 1. na řadě Itálie, po ní je Malta.. :)) Hádejte, jaké je asi národní jídlo Itálie?!
Špagety! Nebo...--Spaghetti...já jsem spíš pro to 2. ..:DDD, ale ještě před spaghettami něco o italské kuchyni! (Za národní jídlo Itálie e taky někdy považuje pizza, ale něco o pizze jsem tady už měla - daja70.webnode.cz/news/nejvetsi-pizza-na-svete/
Je považována za jednu z nejlepších na světě. Touto kuchyní se inspirovalo mnoho a mnoho dalších. Je vyhlášená především svými těstovinami (více než 400 druhů), zeleninou, nádivkami, zmrzlinou (považovány také za jedny z nejlepších), pečivem a plody moře. Podle množství zemědělských plodin se dělí na tři skupiny: severní, střední a jižní. Těstoviny se podávají jako pasta. Plody moře se sklízí na mořských plantážích. Pečivo ani zdaleka nedosahuj kvalit našich rohlíků a zmrzlinu Italové jedí je Totti-frutti a pistáciovou. Světově nejoblíbenějším italským jídlem jsou ale taliány.
Italská zmrzlina...doufám :D
Tady jsou recepty na italská jídla: recepty.brtnik.info/hledat_recept.php?jak=podle_narodni_kuchyne&narodni_kuchyne=Italsk%C3%A1
Mám to z wikipedie a necyklopedie. Na wikipedii si můžete přečíst více o italské kuchyni. Třeba něco o jejich polévkách, předkrmech, hlavních jídlech, ale i o zmrzlině, vínu, kávě a dalších :)
(cs.wikipedia.org/wiki/Italsk%C3%A1_kuchyn%C4%9B)
A teď konečně italské spaghetti:
Pro ty, kteří nevědí co jsou to špagety (pod! :D) :D ne, ale italské špagety jsou jiné, než ty, které si můžete koupit tady v ČR v obchodě------
Špagety jsou italské těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, typicky zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v nevařeném stavu.
Tak a teď recept ze super kuchařky..:D :
1. Boloňské špagety
Potřebujete:
- 35 dkg špaget
- 15-20 dkg mletého masa
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 4 dkg strouhaného sýra
- 7 dkg oleje
- 1 cibule
- 2 lžíce vody
- petrželka
Postup:
Špagety, případně makarony, uvaříme ve vroucí osolené vodě. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli a na ní za stálého míchání opékáme co nejrychleji maso. Přidáme rajčatový protlak, osolíme a podle chuti okořeníme. Přidáme jemně usekanou petrželku a můžeme i trochu oregána. Špagety dáme na talíř, přelijeme směsí a púosypeme sýrem.
(( CITACE: ZEMANOVÁ, Šárka. VELKÁ KUCHAŘKA: Výběr receptů z domácí i zahraniční kuchyně. Brno: Centa, spol. s.r.o., s. 422. ))
Tady jsou! ;))
2. Italské špagety na česneku
Potřebujete:
- 40 dkg špaget
- 6 stroužků česneku
- 1/4 litrů olivového oleje
- 1 feferonka
- hrst sekané petrželky
- sůl
Postup:
Špagety uvaříme v dostatečném množství mírně osolné vody. Přidáme trochu oleje, aby se neslepovaly. Na oleji osmahneme utřený česnek a nasekanou feferonku (pouze chvíli, aby česnek neztmavil). Podle chuti přisolíme a rozdělíme na porce špaget. Nakonec posypeme sekanou petrželkou.
(( CITACE: ZEMANOVÁ, Šárka. VELKÁ KUCHAŘKA: Výběr receptů z domácí i zahraniční kuchyně. Brno: Centa, spol. s.r.o., s. 422. ))
Taak, to by mělo být ony..:D Sice moc nejde vidět, že by byl na česneku, ale to je logické..:D :))) :P
Je tu ještě asi dalších 20 receptů na špagety, tak jsem vabrala takové ty "hlavní".
No, tak si zkuste doma uvařit něco podobného, ať se vám to podaří! :))
Více obrázků: daja70.webnode.cz/fotogalerie