Národní jídla států - Jižní Evropa (2. část - Malta)
K tradičním maltským pokrmům patří polévky a jídla, jejichž součástí jsou těstoviny nebo pečivo. Často se tu podávají i plněné pokrmy. Národním jídlem je Stuffat Tal-Fenek (dušený králík).
Něco o maltské kuchyni: maltske-ostrovy.wz.cz/jidlo.html
Jedno vyberu z toho ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^:
Tradiční pochoutkou je maltský nougat či prinjolata s piniovými oříšky, které se pečou v období karnevalu, nebo velikonoční fiholli, perníkové pečivo s mandlemi.
Můžu sem akorát dít zase recept (udělám to taky už u ostatních :)) a myslím, že budou bohatě stačit jenom národní jídla z Evropy....:))) :D
Už si jdu pro KUCHAŘKU..:D
Taaakže! Dušený kráálíík! (ne jakože chytnout a pak uškrtit..-_-)
Potřebujete:
- 1 králík o váze 1,4 kg
- 8 středně velkých rajčat
- 3 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 dlouhá červená feferonka
- 4 lžíce oleje
- 1/2 litru bílého vína
- 3 snítky čerstvé šalvěje bílý pepř, sůl
Postup:
Králíka omyjeme, osušíme a rozdělíme na 8 kousků. Rajčata omyjeme a rozčtvrtíme. Cibule oloupeme a nakrájíme na špalíky. Česnek oloupeme a usekáme najemno. Feferonku očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájeme na tenké kroužky.
V hlubším pekáčku rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Osolíme a opepříme, přidáme rajčata, cibuli, česnek a feferonku. Podlijeme 125 ml bílého vína a 125 ml vody, přikryjeme poklicí a necháme asi 1 hodinu dusit. Po 30 minutách dušení přilijeme zbývající víno a přidáme snítky šalvěje. Hotový pokrm ochutíme solí, pepřem a podáváme s bílím chlebem (nemusí být, asi :D).
Tohle je dušený králík na víně.
A tohle je Stuffat Tal-Fenek (Možná bude stačit, když uděláte dušeného králíka se zeleninou...možná je tam něco jinak..:D Nevím)