Olivy
- Zelené, černé nebo červené až fialové plody
- Rostou na stromech
- Jedny z nejstarších potravin
- Mohou zlepšit trávení
- Původ: Kréta
- Dále se rozšířily do: Egypta, Řecka, Malé Asie (asisjká část Turecka) a Palestiny
- Dokáže snížit hladinu cholesterolu
Zmiňuje se o nich Bible, byly inspirací pro egyptské umělce. Ve spoustě starověkých civilizací využívaly olivovníky jako zdroj potravy, dřeva a také těžily z jeho léčivých účinků. Byly považovány za symbol míru a moudrosti. Olivový olej se používal ke konzumaci už kolem roku 3000 před našim letopočtem. Během 15. a 16. stoletíse dostaly olivy do Ameriky díky španělským a portugalským cestovatelům. Jsou dobrým zdrojem vitaminu E (dokáže snižovat riziko poškození buněk). Dále obsahují sloučeniny jako jsou polyfenoly a flavonoidy, které prý mají protizánětlivé vlastnosti. Díky těmto látkám mají tedy olivy pozitivní vliv na srdce a cévy. Přidávají se do salátů, na pizzu nebo k masitým pokrmům. Olivový olej se dá využít při léčbě kožních onemocnění. Olivy jsou přísadami do sprchových gelů, koupelových solí, šamponů, krémů a do dalších kosmetických potřeb.
Účinky olivového oleje
- chrání organismus proti rakovině
- posiluje imunitu a zpomaluje stárnutí
- mírní bolesti způsobené záněty
- snižuje pravděpodobnost revmatických chorob
Zdroj: www.viviente.cz/olivy/