Olivy

03.08.2013 10:06
  • Zelené, černé nebo červené až fialové plody
  • Rostou na stromech
  • Jedny z nejstarších potravin
  • Mohou zlepšit trávení
  • Původ: Kréta
  • Dále se rozšířily do: Egypta, Řecka, Malé Asie (asisjká část Turecka) a Palestiny
  • Dokáže snížit hladinu cholesterolu

Zmiňuje se o nich Bible, byly inspirací pro egyptské umělce. Ve spoustě starověkých civilizací využívaly olivovníky jako zdroj potravy, dřeva a také těžily z jeho léčivých účinků. Byly považovány za symbol míru a moudrosti. Olivový olej se používal ke konzumaci už kolem roku 3000 před našim letopočtem. Během 15. a 16. stoletíse dostaly olivy do Ameriky díky španělským a portugalským cestovatelům. Jsou dobrým zdrojem vitaminu E (dokáže snižovat riziko poškození buněk). Dále obsahují sloučeniny jako jsou polyfenoly a flavonoidy, které prý mají protizánětlivé vlastnosti. Díky těmto látkám mají tedy olivy pozitivní vliv na srdce a cévy. Přidávají se do salátů, na pizzu nebo k masitým pokrmům. Olivový olej se dá využít při léčbě kožních onemocnění. Olivy jsou přísadami do sprchových gelů, koupelových solí, šamponů, krémů a do dalších kosmetických potřeb.

 

Účinky olivového oleje

  • chrání organismus proti rakovině
  • posiluje imunitu a zpomaluje stárnutí
  • mírní bolesti způsobené záněty
  • snižuje pravděpodobnost revmatických chorob

Zdroj: www.viviente.cz/olivy/