Krevety / Garnáti

21.02.2013 19:42

Po celém světě oblíbení korýši. Jsou zdrojem proteinů a minerálů, obsahují minimum tuků, ale také cholesterol, jeho množství je však zanedbatelné. Ve Středomoří se často grilují, například na česneku, bývají součástí italských těstovin nebo španělské paelly, oblíbený je krevelový koktejl. V Asii jsou součástí mnoha polévek, nudlových a rýžových jídel, dělají se z nich oplatky a plní se s nimi různé knedlíčky vařené na páře, hlavně v Číně. V Evropě jsou častěji podávané ve skořápce a loupou se přímo na stole, zatímco v asijských pokrmech jsou už často vyloupané.

Zdroj: www.restaurant-guide.cz/kuchyne/morske-plody.html

Recept

Krevetový koktejl

Ingredience:

  • 40 dkg různých druhů krevet (tygři, krevetka red cherry,...)
  • 10 dkg zakysané smetany
  • 8 koktejlových rajčat
  • 2 avokáda
  • 1 kadeřavý salát
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 4 lžíce majonézy
  • lžíce rajčatového protlaku
  • 20 ml koňaku
  • cayenský pepř
  • limeta
  • kopr
  • pepř
  • sůl

Postup:

Krevety zbavíme krunýře a střívek, pokapeme citronovou šťávou. Listy salátu vyložíme 4 skleněné misky, do nich rozdělíme korýše, plátky avokáda a půlky rajčat. Smícháme majonézu, smetanu a protlak, ochutíme koňakem, cayenským pepřem, osolíme a opepříme. Zálivkou přelijeme krevety. Krevetový salát ozdobíme sekaným koprem a plátky limety.

 

 

 

Zdroj: VELKÁ KUCHAŘKA

          Výběr receptů z domácí i zahraniční kuchyně         [citace: ZEMANOVÁ, Šárka. VELKÁ KUCHAŘKA: Výběr z domácí i zahraniční kuchyně. Brno: Centa, spol. s.r.o., s. 391.]

 

Více obrázků ve fotogalerii (daja70.webnode.cz/fotogalerie/)