Krevety / Garnáti
Po celém světě oblíbení korýši. Jsou zdrojem proteinů a minerálů, obsahují minimum tuků, ale také cholesterol, jeho množství je však zanedbatelné. Ve Středomoří se často grilují, například na česneku, bývají součástí italských těstovin nebo španělské paelly, oblíbený je krevelový koktejl. V Asii jsou součástí mnoha polévek, nudlových a rýžových jídel, dělají se z nich oplatky a plní se s nimi různé knedlíčky vařené na páře, hlavně v Číně. V Evropě jsou častěji podávané ve skořápce a loupou se přímo na stole, zatímco v asijských pokrmech jsou už často vyloupané.
Zdroj: www.restaurant-guide.cz/kuchyne/morske-plody.html
Recept
Krevetový koktejl
Ingredience:
- 40 dkg různých druhů krevet (tygři, krevetka red cherry,...)
- 10 dkg zakysané smetany
- 8 koktejlových rajčat
- 2 avokáda
- 1 kadeřavý salát
- šťáva z 1/2 citronu
- 4 lžíce majonézy
- lžíce rajčatového protlaku
- 20 ml koňaku
- cayenský pepř
- limeta
- kopr
- pepř
- sůl
Postup:
Krevety zbavíme krunýře a střívek, pokapeme citronovou šťávou. Listy salátu vyložíme 4 skleněné misky, do nich rozdělíme korýše, plátky avokáda a půlky rajčat. Smícháme majonézu, smetanu a protlak, ochutíme koňakem, cayenským pepřem, osolíme a opepříme. Zálivkou přelijeme krevety. Krevetový salát ozdobíme sekaným koprem a plátky limety.
Zdroj: VELKÁ KUCHAŘKA
Výběr receptů z domácí i zahraniční kuchyně [citace: ZEMANOVÁ, Šárka. VELKÁ KUCHAŘKA: Výběr z domácí i zahraniční kuchyně. Brno: Centa, spol. s.r.o., s. 391.]
Více obrázků ve fotogalerii (daja70.webnode.cz/fotogalerie/)